Sunday 29 December 2013

Cerita Resipi ~ Percubaan buat Jeruk Lobak a.k.a Daikon Pickles

Dah start rutin normal. Dah masuk kerja balik. Masa berjimba sudah habis. Rindu sama terengganu.. Rindu sama emak ayah, adik beradik, anak buah.. rindu sama pantai.. rindu sama makanan.. semua rindu laaa... Aikk baru balik KL baru berapa hari dah rindu. Sabar-sabar, raya cina ni.. Kay Tee!! Mu tunggu aku datang.



Hari ni tiba-tiba mood nak masak datang. Maka berangkatlah ke Carrefour cari bahan. Nak mencuba buat jeruk lobak putih a.k.a 'daikon pickles'. Resepi cari dalam google. Lepas tu ubah le ikut citarasa.

Jeruk Lobak a.k.a 'Daikon Pickles' resipi

Bahan-bahan
Lobak putih
Cuka
Air
Serbuk kunyit
Lada hitam
Garam
Gula

Cara-cara
1) Hiris lopak putih nipis nipis
2) Masukkan cuka dan air dalam periuk dengan sukatan 1:1.
    Contoh : kalau cuka 1 cawan, air pun 1 cawan
3) Masukkan satu sudu teh serbuk kunyit. Kalau tak kuning, agak-agak laa..
4) Didihkan campuran.
5)  Masukkan gula degan garam.
6)  Bila dah mendidih, masukkan lada hitam.
7) Tutup api, masukkan lobak yang dihiris tadi dan sejukkan.
8) Masukkan dalam jar bertutup dan boleh lah letakan dalam peti ais.



Nota : boleh cuba makan dengan mee..next resipi nak try buat jjajangmyeon..

No comments:

Post a Comment